Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Καταδυσεις στην θασο
Τρι Απρ 23, 2013 1:11 pm από Sthlias

» Πωλείται καινούριος ρυθμιστής scubapro mk2 plus με r295 330€
Τρι Απρ 23, 2013 12:49 pm από Sthlias

» Πωλείται καινούριο bcd scubapro t-sport plus XL size 230€
Τρι Απρ 23, 2013 12:43 pm από Sthlias

» Pedila twin jet max XL 90€
Δευ Απρ 22, 2013 5:30 am από Sthlias

» ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΕΔΙΛΑ TWIN JET MAX (XL) 90€
Τετ Απρ 17, 2013 9:29 am από Sthlias

» My first post
Τρι Αυγ 02, 2011 3:23 pm από lkarapa

» opinion
Δευ Αυγ 01, 2011 3:22 pm από Επισκέπτης

» программы навигации
Δευ Αυγ 01, 2011 2:35 pm από Επισκέπτης

» Στεγανή στολή CAMARO
Πεμ Φεβ 24, 2011 5:17 pm από taucher


Διαδικασίες Βράβευσης (Διεθνές Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες")

Πήγαινε κάτω

Διαδικασίες Βράβευσης (Διεθνές Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες")

Δημοσίευση  lkarapa Την / Το Πεμ Μαϊος 21, 2009 6:16 am

Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”(“BLUE FLAGS”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».
Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education = Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Τα Κριτήριά του είναι δεδομένα από την αρχή και σχεδόν όλα «Υποχρεωτικά- όσο και Αυστηρά».

Τα Κριτήρια αναφέρονται σε όλα τα σχετικά με τις «Γαλάζιες Σημαίες» έντυπα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι ο Συντονιστής του προγράμματος για την Ελλάδα. Αναφέρονται επίσης περιληπτικά, κατά κατηγορίες, στο τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδουμε κάθε χρόνο και το οποίο τοποθετείται στον Πίνακα Ανακοινώσεων της κάθε βραβευμένης ακτής, καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (www.eepf.gr).

Το βασικό Κριτήριο για το ξεκίνημα της υποψηφιότητας μιας ακτής που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενός τουλάχιστον σημείου δειγματοληψίας από το οποίο λαμβάνεται δείγμα νερών κολύμβησης για μικροβιολογική ανάλυση. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα Μικροβιολογικά Εργαστήρια, τα οποία αποστέλλουν τα αποτελέσματα στη Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων για να τα παρουσιάσει στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ http://iason.minenv.gr . Τα αποτελέσματα ανανεώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα και αφορούν δύο δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται ανά 15-17 ημέρες Οι διαχειριστές οφείλουν να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα και να εκτυπώνουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα της ακτής τους, ενημερώνοντας κάθε φορά τον Πίνακα Ανακοινώσεων.

Η παραπάνω ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζει τα μικροβιολογικά αποτελέσματα των ακτών όλη την καλοκαιρινή περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Τα αποτελέσματα αυτά παραμένουν στην ιστοσελίδα μέχρι τις αρχές Ιουνίου της επόμενης χρονιάς (2009). Η θερινή περίοδος για το 2009 ξεκινά από την 1η Ιουνίου και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου.

Οι επιβεβλημένες από το Πρόγραμμα χρονικές αποστάσεις μεταξύ των δειγματοληψιών δεν πρέπει να απέχουν η μία με την άλλη πάνω από 17 μέρες. Επί πλέον απαιτεί η πρώτη δειγματοληψία να έχει γίνει από 17 μέχρι 5 μέρες πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, δηλαδή, με έναρξη 1η Ιουνίου, η πρώτη δειγματοληψία οφείλει να έχει πραγματοποιηθεί από 14 έως 26 Μαΐου. Η τελευταία δειγματοληψία οφείλει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 17 ημέρες πριν το τέλος της κολυμβητικής περιόδου, δηλαδή, με τέλος 31 Οκτωβρίου, η τελευταία δειγματοληψία οφείλει να έχει πραγματοποιηθεί από 15 έως 31 Οκτωβρίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα εμφανισθούν στην ιστοσελίδα http://iason.minenv.gr και ο κάθε ενδιαφερόμενος διαχειριστής ακτής θα πρέπει να εκτυπώσει και να τοποθετήσει στο Πίνακα Ανακοινώσεων το έντυπο της δειγματοληψίας αυτής.

Οι ακτές που έχουν βραβευθεί για τη συμμετοχή τους την περασμένη χρονιά, 2008, ξεκινούν να ετοιμάζουν την ακτή τους στις αρχές του φετινού Ιουνίου, έχοντας λάβει από την ΕΕΠΦ όλα τα έντυπα της νέας χρονιάς. Έχουν το δικαίωμα, αφού ετοιμάσουν σύμφωνα με τα γνωστά κριτήρια την ακτή τους, να αναρτήσουν τη Γαλάζια Σημαία έως την 1η Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως να την αναρτήσουν εάν δεν έχουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων για την ακτή τους εκτός αν υπάρχει άλλη εντολή από το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο.

Οι εθελοντές επιθεωρητές, Έλληνες και ξένοι, επισκέπτονται τις βραβευμένες ακτές μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και ελέγχουν αν τηρούνται σε αυτές όλα τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος. Βασικό στοιχείο της βράβευσης ακτής είναι ο Πίνακας Ανακοινώσεων, στον οποίο παρουσιάζεται όλη η πληροφόρηση που απαιτεί το Διεθνές Πρόγραμμα.

Στον Πίνακα Ανακοινώσεων οφείλει, όπως προαναφέρθηκε , να υπάρχει το έντυπο με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων για την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Η αναφερόμενη στο έντυπο ημερομηνία ελέγχου δεν πρέπει να απέχει πέραν του ενός μηνός.

Πρέπει επίσης να υπάρχει στον Πίνακα το σχεδιάγραμμα όπου εμφανίζονται όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες (χώροι υγιεινής, σημείο εφοδίων Ναυαγοσωστικών καθώς και Α΄ βοηθειών, κλπ.), οι δράσεις Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στη συγκεκριμένη παράκτια περιοχή από το διαχειριστή, καθώς και πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της βραβευμένης ακτής - και βέβαια οι κατηγορίες των Κριτηρίων του Προγράμματος, περιληπτικά.

Αν κατά την επιθεώρηση υπάρξει μικρό πρόβλημα ή παράλειψη που μπορεί να διορθωθεί και αντιμετωπίζεται αμέσως, δεν δίνεται εντολή απόσυρσης της Γαλάζιας Σημαίας. Αν όμως το πρόβλημα είναι σοβαρότερο, απαιτείται η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας για χρονικό διάστημα 3 ως 15 ημερών, με αντίστοιχη πληροφόρηση στον Πίνακα Ανακοινώσεων. Σε περίπτωση πολύ σοβαρού λόγου παράλειψης ή κακής παρουσίασης, αποσύρεται η Γαλάζια Σημαία και η ακτή αφαιρείται από τους καταλόγους στις ιστοσελίδες του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» και της ΕΕΠΦ. Η Διεθνής Επιτροπή απαιτεί όλα τα κριτήρια του Προγράμματος να τηρούνται με ακρίβεια.

Το βιβλίο της ΕΕΠΦ με τις Οδηγίες για την διεξαγωγή του Προγράμματος αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις απαιτούμενες παραμέτρους και όλα τα στοιχεία των κριτηρίων, ενώ υπάρχουν επιπλέον και χρήσιμες οδηγίες για τη διευκόλυνση της συμπλήρωσης των αιτήσεων.

Η Γραμματεία του Προγράμματος στην ΕΕΠΦ πληροφορεί και διευκολύνει τους διαχειριστές προφορικά, γραπτά, με fax και ηλεκτρονικά όλο το χρόνο. Τρεις (3) φορές το χρόνο, μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου, κυκλοφορεί ένα Δελτίο με τα Νέα του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» (Newsletter), όπου παρουσιάζονται οι καλές περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οι σωστές περιβαλλοντικές δράσεις, τόσο στις ακτές που βραβεύτηκαν την τρέχουσα χρονιά, όσο και σ’ αυτές που ετοιμάζονται για βράβευση την επόμενη. Παρουσιάζονται όμως και τα δυσάρεστα νέα, αυτά που επιφέρουν απόσυρση Γαλάζιας Σημαίας από συγκεκριμένη ακτή και ταυτόχρονη απόσυρση της ακτής από τους καταλόγους του Προγράμματος στις σχετικές ιστοσελίδες.

Η βραβευμένη ακτή πρέπει βεβαίως να τηρεί και τα υπόλοιπα, 28 σήμερα κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος, που συνοψίζονται σε καθαριότητα, παροχή υπηρεσιών, πληροφορίες για την περιβαλλοντική διαχείριση στην ακτή καθώς και τις δράσεις του διαχειριστή για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης πληροφορίες για ασφάλεια επισκεπτών και λουομένων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απόσυρσης του βραβείου «Γαλάζια Σημαία» και κατά συνέπεια της ακτής από το Πρόγραμμα.

Το καλοκαίρι αρχίζει και οι ακτές δέχονται ήδη τους επισκέπτες, να τις χαρούν αλλά και να τις αξιολογήσουν. Ακόμη δε να τις φωτογραφίσουν και να στείλουν τη δική τους φωτογραφία στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης με τα προσωπικά τους σχόλια, στα οποία θα δοθεί η δέουσα προσοχή. Όλα λαμβάνονται υπόψη και αντίστοιχα μεταφέρονται στους διαχειριστές, στους οποίους επιβάλλονται από την ΕΕΠΦ, ως Συντονιστή του Προγράμματος στην Ελλάδα, ενέργειες επανόρθωσης και τακτοποίησης.

Σε περίπτωση που τυχόν, την ίδια χρονική περίοδο (τέλη Μαΐου – τέλη Οκτωβρίου), για τις βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές διατίθενται από άλλους φορείς στοιχεία διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων οφείλουν αυτά που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ: http://iason.minenv.gr, να τίθενται επισήμως υπόψη της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να δώσει την ανάλογη πληροφόρηση επί του θέματος.

http://www.eepf.gr/blueflag_diadikasies.html
avatar
lkarapa
elite diver

Αριθμός μηνυμάτων : 1933
Ηλικία : 47
Τόπος : Άγιοι Ανάργυροι
Registration date : 22/11/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.diverscorner.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Διαδικασίες Βράβευσης (Διεθνές Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες")

Δημοσίευση  lkarapa Την / Το Πεμ Μαϊος 28, 2009 3:37 pm

Λιγότερες είναι για το εφετινό καλοκαίρι οι «γαλάζιες σημαίες» της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία αποτελεί τον συντονιστή του προγράμματος για τη χώρα μας. Με το βραβείο αυτό, που προκύπτει από την παράλληλη αξιολόγηση της καθαρότητας των νερών, της ασφαλείας των λουομένων αλλά και της οργάνωσης των υποδομών, τιμώνται εφέτος 425 ακτές, πέντε λιγότερες από πέρυσι, και οκτώ μαρίνες. Η ελαφρά μείωση του αριθμού αποδίδεται σε τυπικούς λόγους, όπως την εκπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων για εξέταση δειγμάτων από τα νερά ή την έλλειψη ορισμένων υποδομών που διευκολύνουν, για παράδειγμα, την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις προτεινόμενες προς επιβράβευση ακτές. Η Ελλάδα πάντως παραμένει στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στις 39 χώρες που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα ανάδειξης των καθαρών, οργανωμένων και ασφαλών ακτών, ενώ για μία ακόμη χρονιά την πρωτιά ανάμεσα στις περιοχές της χώρας διατηρεί η Χαλκιδική. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα Δωδεκάνησα, το Λασίθι, η Κέρκυρα, τα Χανιά, οι Κυκλάδες, η Μαγνησία, το Ρέθυμνο, η Καβάλα και η Πιερία. Στην ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο τελεί υπό τη χορηγία της Αlpha Βank και του ομίλου Αlapis, συμμετέχουν τα υπουργεία Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, ο ΕΟΤ, η ΚΕΔΚΕ, η ΜΚΟ Αρχέλων και εθελοντές επιθεωρητές των ακτών και των μαρινών.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=270306&dt=28/05/2009
avatar
lkarapa
elite diver

Αριθμός μηνυμάτων : 1933
Ηλικία : 47
Τόπος : Άγιοι Ανάργυροι
Registration date : 22/11/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.diverscorner.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης